48-часова генерална стачка обхвана Гърция

Синдикатите обявиха протеста часове след като министър-председателят Георгиос Папандреу представи в парламента новия план за икономии от 28 млрд. евро.

28.06.2011 | 07:17
48-часова генерална стачка обхвана Гърция

Масови демонстрации и пълна парализа на транспорта се очакват в Атина в хода на започналата 48 часова обща стачка в страната. Генералната стачка е подкрепена от служителите в обществения сектор, лекари, шофьори на линейки, журналисти и дори актьори. Фериботи, автобуси и влакове спират от движение.
В понеделник Георгиос Папандреу съобщи в парламента, че само неговата програма за икономии от 28 млрд. евро ще помогне на Гърция отново да се изправи на крака.
Ако правителството не успее, Европейският съюз и МВФ може да задържат поредния транш от заема от 12 млрд. евро и до седмици Гърция да остане без финанси.
Над 5000 полицаи са разположени в центъра на Атина.
Авиодиспечерите ще се включат в протестите в часовете между 08:00-12:00 и 18:00-22:00 ч.
Ако обсаденият от демонстрантите парламент все пак приеме плана за икономии, Гърция ще получи следващата вноска от ЕС и МВФ.
Парламентарните дебати по новите ограничения ще продължат до четвъртък.
Министрите на страните от еврозоната се събират на 3 юли, за да дадат зелена светлина на превеждането на петия транш от заема от 110 млрд. евро, одобрен за Гърция през май 2010 г.
Ако бюджетът не бъде гласуван, Гърция ще се изправи пред невъзможност да обслужва задълженията си през лятото, което може да предизвика шокова вълна по света, чийто ефект някои анализатори сравняват с отзвука от фалита на Lehman Brothers.
Георгиос Папандреу, който се срещна с председателя на еврогрупата и министър-председател на Люксембург Жан-Клод Юнкер на 27 юни, се очаква да поиска с писмо до президента на ЕК Жозе Мануел Барозу деблокирането на помощта, предвидена в рамките на кохезионната и регионална политика на ЕС за възстановяване на гръцката икономика.