Съдът в Хага издаде заповед за арестуването на Кадафи

Либийският лидер ще бъде преследван заради престъпления срещу човечеството.

27.06.2011 | 15:48
Съдът в Хага издаде заповед за арестуването на Кадафи

Международният наказателен съд в Хага издаде заповед за арест на Муамар Кадафи за престъпления срещу човечеството. Така либийският лидер става вторият действащ държавен глава, след суданския президент Омар ал-Башир, обявен за издирване от съда в Хага.
Заповеди за арест са издадени и за двама от приближените на полковника – сина му Сейф ал-Ислам и ръководителя на либийското разузнаване Абдула ал-Сануси.
Тримата са обвинени в престъпления срещу човечеството, извършени от либийските сили за сигурност срещу цивилното население след 15 февруари в Триполи, Бенгази и Мисрата
Междувременно, на около 80 километра от Триполи се водят ожесточени боеве между либийските бунтовници и силите на Кадафи.
Според противниците на режима, поддръжниците на Кадафи намаляват с всеки изминал ден.
Бунтовниците продължават с борбата и опитите да се възползват от въздушните удари на коалицията над обекти на Кадафи. Международната военна операция в Триполи се провежда вече 100 дни. Нови бомбардировки на НАТО над Триполи е имало и тази нощ, съобщи държавната либийска телевизия.
Хиляди са жертвите на сблъсъците между правителствените части и бунтовниците. Около 650 хил. либийци са напуснали страната, бягайки от насилието. Други 243 хил. са изоставили домовете си и са се преместили в границите на самата Либия, сочат  последните данни на ООН.