200 сирийски дисиденти се събират в Дамаск

Много от участниците в събитието са лежали в затвора, заради политическата си дейност.

27.06.2011 | 16:14
200 сирийски дисиденти се събират в Дамаск

Близо 200 сирийски дисиденти се срещат в Дамаск, за да обсъдят кризата в Сирия. Такава конференция се провежда за пръв път от избухването на антиправителствените протести в началото на март.
Много от участниците са лежали в затвора, заради политическата си дейност. Те не представляват политически партии, нито движения на активистите, взели участие в протестите.
Сирийските власти са информирани за срещата и не са я отменили. Въпреки това, на нея няма да има правителствени представители.
Представители на опозицията изразяват безпокойство, че провеждането на конференцията по време на продължаващите репресии и насилие ще дадат легитимност на режима. Активистите настояват участниците, които са главно интелектуалци, да се придържат към искането режимът да си отиде и бъде даден път на демокрацията.
Докато срещата продължава да разпалва дискусии, екип на Sky News, наблюдаван от сирийското правителство, обиколи размирния град Джиср ал-Шугур, намиращ се близо до турската граница. Правителството обвини екстремисти за смъртоносните сблъсъци по-рано този месец, при които загинаха 100 полицаи. Очевидци на случилото си споделят, че след като са били обградени, са били убити. Насилието в града принуди хиляди сирийци да избягат в съседна Турция. Позицията на властите е, че много от бежанците вече се завръщат по домовете си. В същото време сирийската опозиция твърди, че в продължаващите репресии досега са загинали 1400 души.