ЕС реформира шенгенската зона

Промяната дава на всяка държава от съюза повече свобода за временно въвеждане на вътрешни граници в рамките на шенгенското пространство.

25.06.2011 | 15:42
ЕС реформира шенгенската зона

Шенгенската зона ще бъде реформирана. За това се споразумяха лидерите на страните-членки на ЕС в края на двудневната им среща в Брюксел. Промяната дава на всяка държава от съюза повече свобода за временно въвеждане на вътрешни граници в рамките на шенгенското пространство. Новата система за мониторинг и оценка има за цел да засили политическото управление на зоната. Според френския президент Никола Саркози обаче, това не подценява принципа на свобода на движение за европейските граждани, а само повишава сигурността.
Друго важно решение от Брюксел е въвеждането на механизъм за реагиране при извънредни обстоятелства, които излагат на риск сътрудничеството по Шенген.
Мерките трябва да бъдат взети, за да помагат на дадена държава членка, подложена на силен натиск по външните си граници, например когато страната в изправена пред поток от имигранти. Именно кризата с имигрантите от Северна Африка стана претекст за въвеждане на промените.
Европейският съвет предложи като най-крайна мярка да бъде въведена и предпазна клауза. Тя дава възможност за извънредно възобновяване на проверките по вътрешните граници в критична ситуация, при която дадена държава членка не е в състояние да изпълнява задълженията си съгласно правилата на Шенген.
В момента граничният контрол в рамките на зоната без граници може да се възстановява при опасност за вътрешния ред и сигурност, при условие, че връщането му е за ограничен период от време.
Българският премиер Бойко Борисов изрази увереност, че предстоящата реформа в шенгенското законодателство няма да се отнася за България и Румъния.