Airbus сключи сделки за $72 млрд. в Бурже

В четвъртък компанията обяви, че е постигнала споразумения за продажбата на 730 самолета.

24.06.2011 | 12:45
Airbus сключи сделки за $72 млрд. в Бурже

Европейският самолетостроител Airbus постави рекорд в историята на гражданската авиация с поръчки за 72 млрд. долара по време на авиоизложението в Бурже. В четвъртък компанията обяви, че е постигнала споразумения за продажбата на 730 самолета. От Airbus заявиха, че за тях това е най-успешното авиоизложение на всички времена. Общо 418 фирми са поръчали самолети от компанията.
Малайзийският нискотарифен авиопревозвач Air Asia купува 200 самолета от модела A320 Нео за сумата от 18 млрд. долара. Ден по-рано, друг клиент на Airbus, азиатската авиокомпания IndiGo, поръча 180 джета. American Airlines преговарят за закупуване на 100 самолета на Airbus.
A320 е един от най-икономичните самолети и се доказа като "звездата" на най-голямото събитие в сектора. Машината изразходва с 15 % по-малко гориво в сравнение с конкурентния самолет Boeing 737.
Изглежда желанието на авиокомпаниите да намалят изключително високите си разходи за гориво и въглеродните си емисии, помага на европейския авиационен концерн Airbus да изпревари по поръчки американския си конкурент Boeing. На изложението американската авиокомпания е получила досега 126 поръчки, от които само около 60 потвърдени.