Франция и Германия също напускат Афганистан

Решението на френския президент Никола Саркози се смята, че ще повиши подкрепата за кандидатурата му за нов мандат догодина.

23.06.2011 | 12:17
Франция и Германия също напускат Афганистан

Франция ще започне да прибира постепенно своя контингент в Афганистан по графика на американското изтегляне, съобщи Елисейският дворец. В момента в Афганистан са разположени 4 хиляди френски войници. Решението на френския президент Никола Саркози се смята, че ще повиши подкрепата за кандидатурата му за нов мандат догодина.
Британският външен министър Уилям Хейг също обяви, че Великобритания няма да има военно присъствие в Афганистан след 2015 г. Страната има втория по големина контингент в Афганистан с близо 9500 изпратени военнослужещи.
“Не сме приятели на Афганистан от дълго време – отбеляза външният министър на Великобритания Уилям Хейг. -  Вече казахме много ясно, че след периода на преход през 2014 г., т.е. през 2015 г. ние няма да имаме войски в страната. Но ще помагаме в дългосрочен план с нашия опит, нашето икономическо сътрудничество и подкрепа за развитие”.
Германия също ще започне да изтегля военнослужещите си от Афганистан в края на 2011 г., пише германският вестник Die Welt. Страната има 4900 военни там и все още не е обявила детайли за тяхното изтегляне.