САЩ изтегля военни от Афганистан

До края на следващото лято общо 33 хил. военни ще се завърнат по домовете си, заяви в Белия дом американският президент Барак Обама.

23.06.2011 | 11:36
САЩ изтегля военни от Афганистан

Афганистанци и дипломати по цял свят приветстваха решението на президента на Съединените американски щати Барак Обама да прибере у дома 33 хил. американски военни от Афганистан до следващото лято. В обръщение от Белия дом Обама обяви, че изтеглянето е обрат във военната операция в Афганистан. 
“Като започнем от следващия месец, ще успеем да изтеглим 10 хил. от нашите войници в Афганистан до края на годината – заяви Барак Обама. - До края на следващото лято общо 33 хил. военни ще се завърнат по домовете си. Нашата мисия ще се промени от борба към подкрепа. До 2014 г. процесът на преход ще бъде завършен и афганистанците сами ще бъдат отговорни за своята сигурност”.
За да се случи това, американските военни ще продължат да напускат Афганистан и след планираното масово изтегляне, обясни Барак Обама. Процесът ще бъде доуточнен на среща на върха на страните от НАТО, която ще се състои в Чикаго през май догодина. Мисията на Алианса трябва да приключи до 2014 г.
Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен отбеляза, че е говорил с американския президент и приветства решението му, което по неговите думи е резултат от консултациите с партньорите и съюзниците на НАТО.

“През декември 2009 г. САЩ взе смелото решение да увелича броя на американските войници в Афганистан с 30 хил. души – припомни Расмусен. - Сега ситуацията се обръща. Но дори и след края на нашата мисия, ние ще продължим двустранното си партньорство”.
От Министерство на отбраната на Афганистан обявиха, че са готови за подобна стъпка и армията в страната е достатъчно подготвена, за да се справи с новата ситуация.
Говорителят на Министерството на отбраната на Афганистан Мохамед Захир Азими  отбеляза, че броят и качеството на национална армия са достигнали необходимото ниво, за да може бъде поета отговорността на войските, които напускат страната.
“Искаме международната общност и особено САЩ да осигурят оборудването и да покрият другите нужди на афганистанската армия по време на преходния период,” заяви още Азими.
Решението на Обама идва в деликатен политически момент, когато все повече американци са недоволни от участието на САЩ във войната в Афганистан и искат изтеглянето на военните да се случи дори по-бързо от планираното. Статистиката сочи, че Америка има най-много жертви от международните сили в страната с военен конфликт.  От началото на войната през 2001 г. досега са загинали повече от 1620 американски военни.