Новото правителство на Гърция получи вот на доверие

Гласуването в парламента премина под обсадата на хиляди протестиращи на площад Синтагма, които скандираха “крадци, крадци!”

22.06.2011 | 13:28
Новото правителство на Гърция получи вот на доверие

Гръцкото правителство получи вот на доверие в парламента. Кабинетът Папандреу бе подкрепен от всички депутати от ПАСОК.
Предстои министър-председателят да поиска подкрепата на депутатите за новия пакет от икономически мерки. 28 млрд. евро трябва да бъдат спестени чрез съкращения на разходите, вдигане на данъците, фискални реформи и планове за приватизация.
Министрите от еврозоната бяха категорични, че ако мерките не бъдат одобрени в парламента, Гърция няма да получи поредния транш от 12 млрд. евро помощ. Сумата е жизнено необходима за страната, за да извършва изплащания по своя дълг.
Гласуването в парламента премина под обсадата на хиляди протестиращи на площад Синтагма, които скандираха “крадци, крадци!”
Междувременно работници от най-големия синдикат на служителите в енергийния сектор превзеха Министерството на транспорта в Атина. Според тях министерството дължи милиони евро от неплатени сметки за електричество и заплашват да спрат тока в сградата.
В понеделник служителите в сектора започнаха 48-часова стачка, като за кратко ще бъде прекъсвано електрозахранването в цялата страна. Протестът е срещу приватизацията на гръцката енергийна компания-монополист, която е част от плановете за икономии на кабинета.
Синдикалистът Никос Фотопулос отбеляза, че електрическата енергия е обществено благо и с нея не бива да се играе. Той подчерта, че усилията на синдикатите ще бъдат насочени към това планът за икономическите реформи да не се сбъдни. “Нашата борба е да защитим последния голям обществен бизнес в страната – заяви Фотопулос. По неговите думи електроенергията “не може да се дава в ръцете на частни собственици. Ако това се случи, потребителят ще бъде принуден да плаща два или три пъти повече за киловат, в момент, когато много граждани просто не могат да си го позволят. Ако този бизнес отиде в ръцете на частни собственици, десетките хиляди протестиращи ще станат стотици хиляди. Ние не можем да позволим това. "
Раздържавяването на енергийния сектор е основна част от плановете за приватизация, които трябва да донесат на държавата общо 71 млрд. долара до 2015 г.