Пилотска грешка е в основата на самолетната катастрофа в Русия

По време на катастрофата е имало гъста мъгла и проливен дъжд.

21.06.2011 | 16:07
Пилотска грешка е в основата на самолетната катастрофа в Русия

Пилотска грешка и лошото време са най-вероятните причини за самолетната катастрофа в Русия, заяви руският вицепремиер Сергей Иванов. При инцидента загинаха 44 души, a 8 бяха ранени. Самолетът Ту-134 на компанията РусЕър, изпълняващ полет от Москва, се разби и запали на около километър от летището на Петрозаводск. На борда му е имало 43 пътници и деветчленен екипаж.
По думите на Валентина Улич, министър на здравеопазването на Карелия, е направено “всичко необходимо, за да може пострадалите да получат помощта, от която се нуждаят”. Тя подчерта, че специалистите продължават да работят, а психолози помагат на роднините на жертвите.
При самолетната катастрофа са загинали 36 руснаци, четиричленно семейство с двойно руско-американско гражданство, един швед, един холандец и двама украинци. Сред жертвите има висши мениджъри на руски атомни компании, както и известен футболен съдия.
Семействата на загиналите ще получат 1 млн. рубли като компенсации, а близките на пострадалите ще бъдат компенсирани с 500 хиляди рубли.
Сред оцелелите са две деца – на 10 и 14 години, и една стюардеса. Повечето от ранените са в критично състояние и с множество изгаряния.
Пациентите имат различни травми – заяви пред медиите главният лекар в Петрозаводск д-р Елисан Шандалович. - Четирима от тях са в тежко състояние. В момента се извършват всички необходими медицински процедури. По случая работят всички хирургични екипи, травматолози и диагностици”.
По време на катастрофата е имало гъста мъгла и проливен дъжд. Машината се ударила в електропровод, при което се изключили сигналните светлини на пистата. Резервните системи се включили твърде късно, за да бъде предотвратена катастрофата. Черните кутии на самолета са открити и специалистите вече ги проучват. Машината е била пусната в експлоатация преди 31 години.