Днес е Световният ден на бежанците

4/5 от над 15 милиона бежанци, намират убежище в бедни и слабо развити страни.

20.06.2011 | 13:15
Днес е Световният ден на бежанците

Организацията на обединените нации отбелязва Световният ден на бежанците. Във връзка със събитието ООН публикува специален доклад. От него става ясно, че 4/5 от над 15 милиона бежанци намират убежище  в бедни и слабо развити страни. Това намалява техните възможности за придобиване на гражданство и икономически просперитет.
Една четвърт от бежанците  са от Пакистан, Иран и Сирия. В това число не попадат тези от  последната вълна от Северна Африка и Близкия изток. Повечето от тях намират подслон в съседни страни. Типичен пример е бежанският лагер Шуша в Тунис, който се намира на едва 8 километра от границата с Либия.
В него са настанени стотици либийци, напуснали страната си след началото на военния конфликт. През май почти целият лагер беше  унищожен от пожар. При инцидента загинаха 4 ма души.
По думите на Ибрахим Осман, бежанец в лагера, огънят не е дал никакъв шанс за реакция. “За 5-10 минути цялата палатка беше в пламъци – споделя Осман.- Не чувствах нищо, дори не знам как съм попаднал в болницата”.
Отскоро Ибрахим Осман е получил статут на бежанец, а мечтата му е да бъде преместен в друга държава. Той съобщи, че е много щастлив, че ще има възможност да отиде да живее в друга по- сигурна държава.
По повод световния ден на хората, останали без дом и родина, лагерът беше посетен от върховния комисар на ООН по бежанците Антонио Гутиерес.
Бежанците се оплакаха от него от лошите условия, в които са принудени да живеят.
Гутиерес съобщи, че лагерът се изгражда “парче по парче, район по район. Някои участъци са завършени, други все още не са възстановени. Те са в много лошо състояние, но не се притеснявайте, защото всичко ще бъде възстановено. Няма да е за един ден, но ще стане”.
В неделя, комисарят посети друг бежански лагер - този на италианския остров Лампедуза. Гутиерес беше придружен от актрисата Анджелина Джоли, която е посланик на добра воля на  ООН.
Лагерът в Лампедуза стана убежище за 20 000 души от Либия и Тунис, залели 6 хилядния остров. Някои от тях бяха преместени  в други бежански центрове в Италия.  Друга голяма част бяха върнати обратно, след като не получиха статут на бежанци.