Гърция не получи поредните 12 млрд. евро помощ

В същото време финансовите министри от еврозоната подкрепиха възможността на Гърция да бъде отпуснат втори спасителен заем.

20.06.2011 | 12:16
Гърция не получи поредните 12 млрд. евро помощ

Финансовите министри от еврозоната отложиха взимането на окончателно решение за отпускане на поредния транш от финансовата помощ за Гърция. Сумата от 12 милиарда евро ще бъде преведена на Атина тогава, когато страната приеме новия пакет мерки за съкращаване на разходите.
Очакванията са това да стане в средата на юли, като зависи от това дали  парламентът ще одобри плана за съкращаване  на разходите и икономически реформи на стойност 28 милиарда евро.  В неделя белгийският министър на финансите Дидие Рейндерс заяви, че е възможно Гърция да получи само 6 милиарда от транша.
В същото време финансовите министри подкрепиха възможността на Гърция да бъде отпуснат втори спасителен заем. Те се обединиха около мнението, че такъв е необходим, като в него ще могат да участват и частни инвеститори. И този вариант ще стане възможен едва, когато гръцките власти успеят да задвижат плана за реформи.
Надеждите на гръцкото правителство са, евентуалният втори спасителен план на ЕС и МВФ да бъде на стойност, близка до първия - около 110 милиарда евро. Това стана ясно от думите на премиера Георгиос Папандреу в призива му към парламента и народа с искане за подкрепа на пакета с антикризисни мерки .
Папандреу предупреди, че без допълнителна помощ от ЕС и МВФ, парите в страната скоро ще свършат и това ще предизвика финансова криза, която ще зарази международната финансова система.
Във вторник гръцкият парламент ще гласува поискания от Папандреу вот на доверие.