Люк Урсел поема Areva

Парадоксално, но за основна причина за смяната на Ан Ловержон от ръководния пост се смята ядреният инцидент във японската атомна централа Фукушима.

17.06.2011 | 07:34
Люк Урсел поема Areva

Правителството на Франция сменя Ан Ловержон с Люк Урсел, чиято номинация трябва да бъде одобрена от надзорния съвет на Areva. Държавата притежава 90 % дял от ядрената компания.
След 2 мандата начело на френската ядрена компания Ан Ловержон отстъпва поста на 51-годишния минен инженер Люк Урсел, в момента заместник-директор на дружество.
Ан Ловержон, която неотдавна получи подкрепата на Комитета на европейската група, се опитваше да спечели трети мандат начело на компанията, която управлява от 10 години. Парадоксално, но за основна причина за нейната смяна се смята ядреният инцидент във японската атомна централа Фукушима. Защитниците на нейната кандидатура сочат и трудностите, които компанията преодолява в момента, както и катастрофата в Япония, потвърждаваща избора на Ловержон на ядрен парк с най-високо ниво на сигурност.
След отказа й на предложението Никола Саркози да стане министър на икономиката през 2007 г., отношенията на „Атомната Ан” с президента на републиката се влошиха. Той реши да не удължава мандата й, въпреки че единствената жена, начело на компания от CAC40 успя да издигне компанията, създадена през 2001 г. до гигант в ядрената енергетика от световно ниво.
Сериозните проблеми с цената на финландския ядрен реактор Олкилуото, изненадващото оттегляне на Siemens от общия им филиал CARSIB, с който участва в строежа на Белене в България, както и проваленият проект за 40 млрд. долара в Абу Даби поставиха под съмнение възможностите на Ловержон и предизвикаха одит през 2010 г., разпореден от президента Саркози. Той не хареса и ожесточения медиен спор между директорката на Areva и Анри Пролио, избран през 2009 г. да оглави EDF.
Когато директорката на Areva поиска допълнителни средства от държавата, тя бе принудена да продаде филиала за Дистрибуция на тандема Alstom-Schneider, а след това много трудно успя да увеличи капитала на дружеството, останал под желаното ниво. Сега компанията обхваща дейности от добив на уран до преработка на ядрени отпадъци, преминавайки през строителство на реактори.
Благодарение на мините в Канада, Казахстан и Нигер, през 2009 г. Areva се превърна в най-големия производител на света на уран с добив от 8 626 тона, изпреварвайки канадската минна компания Cameco и англо-австралийската Rio Tinto. Areva е построила стотици реактори в света. В момента изгражда четири реактора трето поколение, тип ERP - по един във Финландия и Франция и два в Чили.
През април 2011 г. Ан Ловержон бе в България за подписването на Меморандум за сътрудничество между БЕХ и френската компания. Документът предвижда сътрудничество в няколко области - нови ядрени проекти или части от тях на площадките АЕЦ „Козлодуй” и АЕЦ „Белене”, партньорства и обмяна на опит при квалификацията на кадри в ядрената енергетика и прилагането на възможно най-високите стандарти на безопасност в сектора.