Папандреу ще съставя ново гръцко правителство

Според информация на правителствени източници, първоначално гръцкият премиер е предложил да подаде оставка, ако опозицията се съгласи с ясен план за продължаване на реформите.

16.06.2011 | 13:23
Папандреу ще съставя ново гръцко правителство

Гръцкият премиер Георгиос Папандреу ще състави ново правителство и ще поиска вот на доверие от парламента. Това стана след неуспешни преговори с опозицията за съставяне на коалиция. Според източник на Нова Демокрация, консерваторите поставили като условия за участието си в кабинета предоговарянето на спасителния план на МВФ и ЕС. Това предложение е било отхвърлено от премиера.
Новите имена в кабинета трябва да бъдат обявени в четвъртък, а следващата неделя депутатите ще решат бъдещето на новото правителство. Гръцкият премиер не съобщи кои ще са сменените министри,  но по неофициална информация един от тях ще бъде този на финансите - Георгиос Папаконстантину. Според икономически анализатори твърде вероятно е, овакантеният пост да бъде зает от бившия вицепрезидент на Европейската централна банка - Лукас Пападемос.
По думите на главния редактор на City press - Георгиос Киртос – Папандреу сложи край на сътрудничеството между ПАСОК и основната опозиция - консервативната Нова демокрация. Правителството се нуждае от ново начало, за да не се изправи пред огромни икономически и социални проблеми.
В телевизионно обръщение, Папандреу заяви, че ще продължи сегашния курс, както му повелява дългът.
Според информация на правителствени източници, първоначално гръцкият премиер е предложил да подаде оставка и да даде възможност за формиране на правителство на Националното единство, ако опозицията се съгласи с ясен план за продължаване на реформите.
Главният редактор на City press подчерта, че е необходимо политическите фигури да поемат тяхната отговорност, „независимо от избирателната и политическа цена”. В противен случай „сме обречени”, отбелязва Киртос.
През 2010 г. ЕС и МВФ отпуснаха 11 милиарда евро финансова помощ за Гърция. Мерките за икономии, предложени от кабинета, са задължително условие за усвояване на петия транш от помощта. 
Така гръцкият кабинет е изправен пред сложна дилема - да спаси икономиката на страната или да взриви социалния мир.
В същото време хиляди протестиращи се събраха пред парламента на страната, за да заявят несъгласието си с правителствените планове за икономии.
Не вярвам нещо съществено да се промени - заяви Джани  Маврос, участник в протестите. - Мисля, че минаха дните на това правителство и твърде скоро ще се заговори за избори”.