Сирия призова бежанците в Турция да се завърнат

Сирийското правителство се е обърнало към Червения полумесец с молба да се заеме с координирането на завръщането на бежанците, които избягаха в Турция.

15.06.2011 | 15:07
Сирия призова бежанците в Турция да се завърнат

Сирия призова жителите на Джиср ал-Шугур да се върнат в града, който от три дни се контролира от правителствените войски. Сирийските власти твърдят, че обстановката там вече се нормализира, но продължава операцията по издирването на „въоръжени екстремисти”.
Сирийското правителство се е обърнало към Червения полумесец с молба да се заеме с координирането на завръщането на бежанците, които избягаха в Турция. Техният брой вече надхвърли 8000.
В същото време, властите подготвят операция по възстановяване на сигурността и в близкия град Марат ал Нуман, на 40 км от размирния район. Танкове и войници се движат в града, в който също се провеждат големи антиправителствени демонстрации.
Сирийските държавни медии съобщиха за атаки срещу правителствени сгради и щаб квартири по сигурността.
В града живеят около 100 хиляди жители. Много от тях вече са избягали и от него, в очакване на акцията. Протестите срещу президента Башар ал- Асад започнаха в средата на март. Според правозащитни организации, по време на репресиите са загинали най-малко 1400 души.