Китай иска от Иран участие в преговорите за ядрената енергия

Ден преди официалното начало срещата на Шанхайската организация за сътрудничество (ШСО) президентите на Китай и Иран разговаряха на тема ядрена сигурност.

15.06.2011 | 13:20
Китай иска от Иран участие в преговорите за ядрената енергия

Лидерите на Русия и страните от Централна Азия се събраха в столицата на Казахстан – Астана, за срещата на Шанхайската организация за сътрудничество (ШСО).
Гост на десетата среща на организацията е иранският президент Махмуд Ахмадинеджад. Ден преди официалното начало на разговорите във вторник - иранският лидер проведе двустранна среща с китайския президент Ху Дзинтао.
Китайският държавен глава е поискал от Иран да участва в шестстранните преговори за ядрената енергия и е призовал Техеран да ускори процеса на диалог. Ахмадинеджад  отсъства от заседанието на ШОС миналата година в Ташкент, след като Съветът за сигурност на ООН прие нови санкции заради спорната ядрена програма на страната. Техеран разчиташе на Москва, като на надежден съюзник в подкрепа на програмата, но след като Дмитрий Медведев стана президент, отношенията между двете държави се влошиха.
ШСО е регионална международна организация, основана през 2001г. от лидерите на Русия, Китай, Казахстан, Узбекистан, Таджикистан и Киргизия. С изключение на Узбекистан, останалите страни са участници в “Шанхайската петорка”.
Първоначално организацията решава единствено регионални гранични конфликти. С годините разширява дейността си и обсъжда проблеми, като борбата с тероризма, наркотрафика, икономическото сътрудничество, енергийното партньорство, както и научно и културно взаимодействие.