Общонационална стачка обхвана Гърция

Общонационалната стачка идва след триседмични протести на площад Синтагма.

15.06.2011 | 12:38
Общонационална стачка обхвана Гърция

В Гърция започна 24 часова общонационална стачка. От рано сутринта, протестиращи започнаха да се стичат към сградата на парламента в гръцката столица. Тe заплашват да блокират сградата и да осуетят дебата за приемането на нови антикризисни мерки.
Демонстрации се провеждат и на други места в централната част на Атина. Заради стачката болниците ще работят с намален персонал, градският транспорт ще бъде с нарушен график, влакове няма да се движат, а корабите ще останат по пристанищата. Магазините в цяла Гърция ще бъдат затворени от 12 до 15 часа, тъй като в протеста ще се включат търговците и представителите на малкия и средния бизнес.
В недоволството участват работещите в транспорта, пристанищата, медиите, банките, държавните болници.
Протестът няма да засегне единствено въздушните полети от и за Гърция. Съюзът на авиодиспечерите реши да оттегли участието си в стачката, заради активния туристически сезон в страната. Въпреки това, гостите останаха неприятно изненадани.
Общонационалната стачка идва след триседмични протести на площад Синтагма.  В неделя там се събраха 10 000 души, а в понеделник мястото отново се изпълни с недоволни от политиката на кабинета.
На фона на засилващите се протести, не закъсняха и лошите новини за гръцката икономика. В началото на седмицата, рейтинговата агенция Standard& Poor’s понижи кредитния рейтинг на страната, като го превърна в най-лошия в света, като постави държавните облигации под графа „много спекулативни”.
Изправено до стената, гръцкото правителство обяви новите мерки за съкращения, които трябва да им спестят 28 милиарда евро. Това ще стане с вдигане на данъците и намаляване на разходите до 2015 година и с амбициозна програма за приватизация, откъдето в хазната трябва да влязат още 50 милиарда евро.
Новите мерки, идват точно година след поредица от други непопулярни ходове на социалистическото правителство, като - намаляването на пенсиите и заплатите, вдигане на данъците и увеличаване на пенсионната възраст.
Кабинетът разруши и малкото, което остана – заяви  Вера Николаиду, депутат от Комунистическата партия. - Затова трябва да бъде изпратено послание, но с ясна цел, с организирана борба, за да има желания резултат – вотът да бъде блокиран”.
В същото време приемането на новия пакет съкращения на разходите  е условие за получаването на петия транш от финансовата помощ за страната. Заемът за Гърция беше договорен през май 2010 г. с участието на ЕС и МВФ.