Австралия и Нова Зеландия отварят летища, въпреки вулканичния облак

Qantas поднови полетите си, но само от Мелбърн. Въздушният трафик в Южна Америка остава нередовен. 60 000 пътници са засегнати от изригването на чилийския вулкан.

14.06.2011 | 11:51
Австралия и Нова Зеландия отварят летища, въпреки вулканичния облак

Изригването на вулкана Пуйеуе в Чили остави хиляди пътници на летището в Мелбърн. И във вторник имаше отменени полети. Националният превозвач Qantas и нискобюджетният Jetstar подновиха полетите си до второто по големина летище в Австралия, като планират да увеличат самолетите, за да превозят пътниците. В понеделник летището в Мелбърн остана затворено за 24 часа заради изригването на вулкана в Чили.
Говорителят на Qantas  Оливия Уирт се извини на пътниците: „Qantas за съжаление прекрати полети до Аделаида, Тасмания и Нова Зеландия в резултат на вулканичния облак от Чили, който в момента е над Австралия и Нова Зеландия. Отменихме общо 360 полета за последните 2 дни и това предизвика сериозни проблеми за мнозина пътници. На този етап полетите на около 20 хиляди пътници на Qantas са закъснели с над 48 часа. Извиняваме се за това и молим за търпение.”
На летището в Аделаида пътниците изгубиха търпение.
„Всеки път, когато отиваме в Европа си запазваме хотел предварително. Излиза ни много скъпо, когато изведнъж трябва да променим плановете си”, каза един от блокираните на летището пътник от Мелбърн.
Друг иска да знае защо една авиокомпания лети, а другите – не, и настоява за повече вътрешна информация. „Започвам пътешествие през океана и трябваше да направя много връзки с други полети. Всичко изпускам. Това ми идва в повече”, оплаква се трети.
Не всички пътници са ядосани на Qantas. Част от тях отчитат, че това е природно бедствие и че „няма какво да се направи". Тази група пътници подчертават, че вината не е в авиокомпанията и че просто трябва да бъде запазено търпение.
Заради изригването на чилийския вулкан полетите до южноамериканските летища в Чили, Аржентина, Уругвай и Бразилия бяха анулирани в продължение на няколко дни. Двете главни летища на Буенос Айрес отново работят от понеделник.
Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун бе принуден да започне рождения си ден на бензиностанция в Аржентина, след като властите не позволиха колата му да продължи заради облака пепел.
НАСА разпространи картина, заснета в орбита, която показва вулканично изригване в Еритрея. Поредица от умерени земетресения съпроводиха събуждането на вулкана Набра. Първите два силни труса бяха с магнитуд 5,7 по скалата на Рихтер.
Набра изригна пепел на височина 14 км.