Кралят на Йордания обеща реформи

Крал Абдула II обеща бъдещото правителство да бъде формирано според парламентарното мнозинство.

13.06.2011 | 13:45
Кралят на Йордания обеща реформи

В телевизионно обръщение по случай 12 годишнината си на йорданския трон крал Абдула II обеща да използва властта си, за да назначава министър-председатели и правителства.
Подобно изявление се прави за пръв път публично. Обещанието за реформи бе дадено след 6 месеца на протести. Крал Абдула II обаче не съобщи кога започват реформите в страната. Предполага се, че той ще изчака сливането на сега съществуващите 33 политически партии в три основни блока, от които ще бъде формирано новото правителство.
Йорданците, които участваха в предимно мирните протести, настояват за повече политически права. Демонстрантите смятат, че кралят управлява като абсолютен монарх.
Въпреки че протестите издигнаха лозунги за нови парламентарни избори и промени в Конституцията, които да доведат до повече демократични права, мнозинството граждани не искат кралят да остане фигурант в политическия живот на Йордания.
Крал Абдула II добави, че ще обяви още реформи, включително нови избори и закони за политическите партии. Той все пак предупреди, че едни внезапни промени биха довели до хаос и безредици, подобно на другите арабски страни.
Досега Йордания не е засегната от насилието, което обхвана Сирия, Йемен и Бахрейн.
В началото на протестите в Аман Абдула II уволни министър-председателя, обвинен от протестиращите в прилагане на недостатъчно икономически мерки в страната. Монархът бързо създаде Комитет за национален диалог, в който да се обсъждат необходимите политически и икономически реформи.
Протестите в Йордания, съюзник на САЩ, бяха сравнително ограничени и общо взето мирни, въпреки че един човек загина, а десетки бяха ранени при спорадични безредици.
Крал Абдула II наследи трона на хашемитското кралско Йордания след смъртта на баща си крал Хюсеин през февруари 1999 г. Сред първите решения на Абдула II бяха ратификацията на мирния договор с Израел и отношенията със САЩ.