Хаос във въздушния трафик от и към Австралия

Австралийският национален превозвач Qantas анулира полетите си от и за Мелбърн.

13.06.2011 | 12:39
Хаос във въздушния трафик от и към Австралия

Облак от вулканична прах отново предизвиква хаос във въздушния трафик. Този път обаче източникът на въздушната димната завеса не е Исландия, а чилийският вулкан Пуйеуе. След като засегна транспорта по въздух в няколко страни в Южна Америка, облакът достигна Австралия и Нова Зеландия.
Австралийският национален превозвач Qantas анулира полетите си от и за Мелбърн.
Всички полети в двете посоки между Тасмания и Нова Зеландия също бяха отменени. От авиокомпанията заявиха, че ограниченията засягат около 10 000 техни пътници.
Говорителят на Qantas Оливия Уирт подчерта, че безопасността няма цена.
„Става въпрос за стандартите на националния превозвач и обичайните за това процедури – заяви  Уирт. - Ние искаме да гарантираме сигурността на нашия екипаж и  нашите пътници и в крайна сметка на нашата авиокомпания”.
Говорителят на Qantas допълни, че докато няма повече информация и ясното около вулканичния облак, полети няма да бъдат изпълнявани.
Друг австралийски превозвач - Virgin Australia, поднови работата по въздушните линии от и за Мелбърн. Други 24 полета на компанията  по различни дестинации остават отменени. Засегнатите пътници на Virgin са между 4 и 6 хиляди.
Компаниите Jetstar  и Tigar също оставиха своите самолети на земята.
Очаква се облакът да продължи да създава неприятности на австралийския континент, като се е вероятно пепелта да достигне до столицата Канбера.
Вулканът Пуйеуе в Чили изригна на 4 юни.