Турция строи четвърти бежански лагер на границата със Сирия

Военните действия в Сирия предизвикаха нова вълна бежанци към Турция. САЩ поиска Дамаск да осигури достъп за служителите на Червения кръст.

13.06.2011 | 10:00
Турция строи четвърти бежански лагер на границата със Сирия

Силен дъжд се изля над сирийски бежански лагер в Турция рано в понеделник сутринта. Цивилни граждани продължават да бягат към границата, където, с помощта на турския Червен полумесец са настанявани в близките селища. Турция е приела 5000 бежанци от началото на безредиците в страната в средата на март, но повечето пристигнаха миналата седмица от района на Джиср Ал-Шугур.

Сирийската армия пое контрола над града в неделя, след масирана операция, при която по данни на Дамаск са били убити 500 души от силите за сигурност.

Турция вече призова президента Асад да започне реформи и се включи към критиките на международната общност срещу „нечовешките и диви” репресии в страната.

Анкара няма намерение да ограничава достъпа на бежанците. Според вестник Хюриет на границата чакат още 6 хиляди да влязат в страната. Властите започнаха в понеделник да строят четвърти бежански лагер.

 Над 1400 души загинаха, а около 10 000 са задържани от средата на март, съобщапа АП.

Президентът Башар ал Асад направи някои отстъпки пред исканията на опозицията, но многохилядните протести продължават, вдъхновени от успеха на революциите в Тунис и Египет.