Лагард държи на подкрепата на Китай

Лагард има подкрепата на Великобритания, Германия и още европейски държави, но държи на подкрепата на развиващите се страни, които настояват за по-голямо влияние в МВФ.

09.06.2011 | 12:37
Лагард държи на подкрепата на Китай

Френският министър на финансите Кристин Лагард подкрепи в Китай включването на водещи развиващи се страни в надпреварата за следващия управляващ директор на МВФ. След Индия Лагард пристигна в Пекин, за да поиска подкрепа за поста на Доминик Строс-Кан.
Лагард заяви, че е много положително настроена от пътуването си до Китай, но подчерта, че крайното решение зависи от китайските власти.
Френският министър на финансите е сочена за водещия кандидат за директорския пост на МВФ, заедно с управителя на мексиканската централна банка Агустин Карстенс, който другата седмица се очаква в Китай. Пекин не дава знак дали подкрепя някой от двамата. Единственото условие на Китай е следващият шеф на МВФ да бъде избран чрез демократични преговори. 
Има две неща, за които постигнахме съгласие – заяви френският финансов министър. - Първо, че процедурата на изпълнителен директор на МВФ трябва да бъде отворена, прозрачна и да се основава на качествата на кандидата, а не на националността му.  Второто нещо, за което сме единодушни, е, че реформите трябва да продължат и да се развиват. Както в управлението на фонда, така и при влиянието на страните-членки, особено на тези, които не са достатъчно добре представени, какъвто беше случаят с Китай”.
Следващият директор ще бъде избран на 30 юни от 24-членния изпълнителен борд на Фонда. 
Лагард има подкрепата на Великобритания, Германия и още европейски държави, но държи на Китай и други развиващи се страни, които настояват за по-голямо влияние в МВФ.