Кристин Лагард е на посещение в Китай

Лагард ще търси подкрепата на Пекин за своята кандидатура, след като не получи такава в Индия.

08.06.2011 | 14:02
Кристин Лагард е на посещение в Китай

Финансовият министър на Франция - Кристин Лагард пристигна на посещение в Китай.
Като един от кандидатите за поста генерален директор на МВФ, Лагард  ще търси подкрепата на Пекин за своята кандидатура, след като не получи такава в Индия.
Индийският финансов министър Пранаб Мукхерджи заяви, че е трудно в момента да се каже кого ще подкрепи страната му, тъй като това би означавало „липса на уважение към останалите кандидати”. В този смисъл той подчерта, че е невъзможно в момента да каже дали „има или не общ кандидат”.
Кристин Лагард има подкрепата на ЕС и САЩ за ръководния пост на МВФ, но бързо развиващите се икономики се възпротивиха на правилото ръководителят на МВФ винаги да е европеец. Според тях изборът на генерален директор на МВФ или на Световната банка, трябва да е базиран на заслуги, компетенции и прозрачност, а не на националността.
Друга силна кандидатура за ръководния пост на МВФ е тази на  директора на мексиканската централна банка Агустин Карстенс, който посети Канада. След проведените срещи в страната на кленовия лист, Карстенс заяви, че Канада няма да подкрепи кандидатурата на Лагард. Очаква се, след френският финансов министър той също да посети Индия.