Австралия спира износа на едър рогат добитък за Индонезия

Австралия изнася за Индонезия около половин милион глави едър рогат добитък годишно, а печалбата и възлиза на над $400 млн.

08.06.2011 | 13:14
Австралия спира износа на едър рогат добитък за Индонезия

Австралия спира целия износ на едър рогат добитък в Индонезия за 6 месеца. По този начин страната се опитва да се противопостави на жестокостите по отношение на животните в индонезийските кланици, става ясно от съобщение на австралийското правителство, което се оказа под натиска на общественото мнение, след като по местните телевизии бе излъчен документален филм за издевателствата над животните в Индонезия.
Австралийският министър на земеделието, риболова и горите Джо Лудуиг заяви, че търговията няма да бъде възобновена, докато страната му не се убеди, че животните в Индонезия са достатъчно защитени от издевателства.
Лудуиг определи показаното по телевизията като „неприемливо и жестоко” и подчерта, че търговията с Индонезия ще бъде преустановена до получаване на гаранции, че „животните ще бъдат достатъчно защитени и  издевателства бъдат прекратени”. Лудуиг отбеляза още, че очакванията са за „съвместна работа с индонезийското правителство и устойчиво бъдеще в този отрасъл”.
Прекратяването на търговията ще се отрази неблагоприятно върху австралийските производители.  Австралия изнася за Индонезия около половин милион глави едър рогат добитък годишно, а печалбата и възлиза на над $400 млн.
Въпреки това, от Асоциация на скотовъдните в Северната територия са категорични, че "ангажиментът, който правителството е поело по отношение на търговията в дългосрочен план, звучи окуражаващо."
Депутатът на австралийската Зелена партия заяви, че ще предложи на парламента да гласува закон, който да забрани за постоянно износа на живи говеда и овце.
Лин Уайт, режисьор на излъченото видео с жестокото клане, е скептична, че за 6 месеца Индонезия може да промени нещо в посока по-хуманно отношение към животните.
“Това е малко вероятно, като се има предвид, че животните са разпределени в кланиците и пазарите  на цяла Ява и Суматра,” коментира Уайт.