В НАТО обсъждат бъдещето на операцията в Либия

На двудневната си среща в Брюксел министрите на отбраната на страните-членки ще направят преглед на постигнатото от започването на въздушните удари.

08.06.2011 | 11:37
В НАТО обсъждат бъдещето на операцията в Либия

Министрите на отбраната на страните-членки на НАТО обсъждат бъдещето на операцията в Либия. На двудневна среща в Брюксел те ще направят преглед на постигнатото, два месеца след въздушните удари на фона на засилващата се кампания на Алианса в страната. Тема на разговорите е не само операцията “Обединен защитник”, но и възстановяването на Либия след края на конфликта. Миналата седмица беше решено нападенията от въздух над Либия да продължат още три месеца, като се увеличи обхватът и интензивността на кампанията на ООН за защита на цивилното население. Тази нощ в Триполи бяха чути още експлозии, ден след интензивните бомбардировки от вторник.
По думите на либийския правителствен говорител Муса Ибрахимняма оправдание за атаката на Триполи с 60 ракети, да бъдат убити  повече и повече хора под претекст, че се защитава цивилното население в Либия. Във вторник изгубихме 31 човека. Между 19 март и 26 май от атаки на НАТО  са загинали 718 души.”
В аудиопослание либийският лидер Муамар Кадафи заяви, че ще остане в страната “жив или мъртъв” и би избрал мъченичеството пред това да се предаде. Той призова поддръжниците си да не се подчиняват на силите на НАТО, а да се съберат в неговото укритие в Триполи.
В същото време  Китай и Русия полагат независими дипломатически усилия да сложат край на конфликта. Либийският външен министър Абдул Ати ал-Обейди посети Пекин, а руски пратеник е в Бенгази, където ще се срещне с опозиционните лидери.