ЕК предлага 150 млн. евро компенсации на заразата E.coli

Европейският комисар по здравеопазването Джон Дали съобщи, че не е необходим общ европейски контрол.

07.06.2011 | 16:09
ЕК предлага 150 млн. евро компенсации на заразата E.coli

Европейската комисия предлага 150 милиона евро компенсации за европейските фермери, засегнати от разпространението на бактерията Escherichia coli (Ешерихия коли). Европейският комисар по здравеопазването Джон Дали призова Русия да отмени забраната за внос на пресни зеленчуци от ЕС. Преди извънредната среща на земеделските министри в Люксембург Дали заяви, че огнището на заразата е географски ограничено до северна Германия и не е необходим общ европейски контрол. Джон Дали призова да се спре със спекулациите и изнасянето на непотвърдени данни, които сериозно засягат  производителите.
След първоначалната версия, че заразата е тръгнала от испански краставици, Асоциацията на испанските износители отчете загуби от 225 милиона евро на седмица. Фермерите настояват за 100 % обезщетение от Германия, чиито неверни обвинения доведоха до спиране на износа на испанските зеленчуци и плодове.
От разпространението на бактерията загинаха 22 души и се разболяха повече от 2400. Заразата обхвана 12 държави. Тя вече се разпространява и извън Европа. Разболял се е жител на канадската провинция Онтарио, който е бил на посещение в Германия.