120 убити полицаи в Сирия

Според информация на сирийската телевизия служителите на реда са били убити, след като попаднали в засада.

07.06.2011 | 13:38
120 убити полицаи в Сирия

Страх скова северния сирийски град Джиср аш Шугур, където бяха убити 120 полицаи. Властите в страната се заканиха да действат със сила, за да възстановят контрола в размирния регион. Според информация на сирийската телевизия служителите на реда са били убити, след като попаднали в засада. Нападателите използвали цивилни като "жив щит" срещу силите на реда. Активистите срещу режима в страната, твърдят, че не знаят кой стои зад организираната атака. Те настояват, че протестът им срещу президента Башар- aл Асад е мирен. Местните жители публикуваха съобщение в социалната мрежа Фейсбук,  с призив за помощ отвън. Заради информационното затъмнение, което наложиха сирийските власти не е възможно новината за убийството на полицаите да бъде проверена. Чуждестранни журналисти не се допускат в страната, а в понеделник всички комуникации с Джиср аш Шугур бяха прекъснати.
Междувременно Франция изрази готовност да поиска от Съвета за сигурност на ООН да бъде гласувана резолюция, която осъжда Дамаск.
Френският външен министър Ален Жупе заяви, че “ситуацията в Сирия е ясна: процесът на реформите приключи и ние смятаме, че президентът Башар загуби своята легитимност да управлява страната”.
Въпреки че, Русия най-вероятно ще наложи вето на резолюцията, френският външен министър Ален Жупе изрази надежда, че ще получи силна подкрепа от останалите страни-членки на Съвета в полза на подобно решение.
 “Смятаме, че е възможно да получим 11 гласа в подкрепа на резолюцията и ще видим тогава, какво ще направи Русия”, заяви Жупе.
Проекторезолюцията е изготвена от Франция, Великобритания, Германия и Португалия. Документът осъжда насилието упражнявано от режима на президента Башар- aл Асад и настоява, властите в страната да разрешат достъп на хуманитарна помощ за сирийските градове.