Земеделските министри на ЕС ще обсъдят кризата E.coli

Европейските министри трябва да реагират и на руската забрана за внос на пресни зеленчуци от ЕС.

07.06.2011 | 10:46
Земеделските министри на ЕС ще обсъдят кризата E.coli

В Люксембург земеделските министри на ЕС обсъждат кризата, предизвикана от разпространението на заразата от бактерията Escherichia coli (ешерихия коли). На срещата ще бъде обсъдено отпускането на компенсации за земеделските производители в Испания. Те претърпяха сериозни загуби след първоначалната версия, че заразата е тръгнала от испански краставици. Фермерите настояват за обезщетение в размер на 100 % от Германия, чиито неверни обвинения доведоха до спиране на износа на испанските зеленчуци и плодове. Асоциацията на испанските износители отчете загуби от 225 милиона евро на седмица.
Европейските министри трябва да реагират и на руската забрана за внос на пресни зеленчуци от ЕС. Не само Испания, но и други страни от Съюза ще се нуждаят от финансова помощ след срива на цените и продажбите. Световните медии коментират, че по този начин заразата ще се превърне в поредния тест за европейската солидарност.
Междувременно продължават усилията за откриване на източника на инфекцията. Първите тестове от германската ферма за бобени кълнове се оказаха отрицателни. От разпространението на бактерията загинаха 23 души и се разболяха повече от 2200. Заразата обхвана 12 държави. Тя вече се разпространява и извън Европа. Разболял се е жител на канадската провинция Онратио, който обаче е бил на посещение в Германия.