Политическата криза в Япония се отрази и на пазарите

Въпреки че в четвъртък кабинетът на Наото Кан оцеля във вота на недоверие, търговията в петък завърши на червено.

03.06.2011 | 12:26
Политическата криза в Япония се отрази и на пазарите

Японските пазари реагираха негативно на разразилата се политическа криза в страната. Въпреки че в четвъртък кабинетът на Наото Кан оцеля във вота на недоверие, търговията в петък завърши на червено. Японският премиер не беше готов да подаде оставка и поиска още време да се справи с възстановяването на страната.
По думите на Юкио Едано - главен секретар на японското правителство, в „самата демократическа партия има различни мнения за това кога Кан трябва да подаде оставка”.
Анализатори прогнозират кратка победа за Наото Кан.
Според Джефри Кингстън от  Temple University японците са отвратени от всичко това.
По думите на Кингстън „Япония има огромни проблеми”. Той подчерта, че „повече от сто хиляди евакуирани остават във временни подслони. Няма никакви признаци, че ядрената криза ще бъде преодоляна. Хората искат политиците да запретнат ръкави и да се захванат за работа. Не искат дребни политически боричкания”.
Специалистът от Temple University  отбеляза, че международните рейтингови агенции заплашват да понижат оценката за суверенния дълг на страната, защото виждат, че политическият живот е парализиран.
„Всъщност центърът на японската политика е във вакуум,” подчерта Кингстън.
Наото Кан, който зае премиерския пост само преди година, е сериозно критикуван заради забавянето на строежа на временни жилища за евакуираните след труса на 11 март, както и заради липсата на лидерски качества.