Кадафи не е говорил за оттегляне

От правителственото изявление стана ясно, че никаква стратегия за оттегляне на Кадафи не е била обсъждана по време на разговорите му с президента на Република Южна Африка - Джейкъб Зума.

01.06.2011 | 12:42
Кадафи не е говорил за оттегляне

Поредният удар на силите на НАТО по цели в Либия, съвпадна с брифинг на либийското правителство. Говорителят на Джамахирията даваше подробности за срещата на Муамар Кадафи с президента на Република Южна Африка - Джейкъб Зума, когато четири експлозии разтърсиха столицата Триполи.
От правителственото изявление стана ясно, че никаква стратегия за оттегляне на Кадафи не е била обсъждана по време на разговорите между двамата африкански лидери.
Говорителят на правителството в Триполи Муса Ибрахим заяви, че двамата лидери са обсъдили, “как да предотвратят опасността -  чужди интереси да засегнат мирния процес в Либия. – “Те дискутираха и как Африка може да докаже на останалия свят, че е достатъчно мъдра и израснала, за да се грижи сама за проблеми си. Г-н Зума даде висока оценка на нашия лидер за позицията му и за приемането на африканска "пътна карта" , за да  запази проливането на либийска кръв. Той даде висока оценка на Кадафи за неговата устойчивост срещу нападенията на НАТО. Той знае, че нашият почтен и достоен лидер ще остане в собствената си страна и ще се бори за нейното бъдеще.
Оттеглянето на Кадафи обаче е основното условие на бунтовниците за преговори. Така пак се стига до патова ситуация, за която призна и секретарят по политическите въпроси на ООН Лин Паскоу.
“Либийското правителство на няколко пъти призова за прекратяването на огъня, включително прекратяване на операциите на НАТО, като предпоставка за преговори,” съобщи Паскоу. – “От своя страна Преходния национален съвет на Либия  е категоричен, че преговори за прекратяване на огъня могат да започнат  само ако Кадафи и неговото семейство бъдат отстранени от власт.  И за оттегляне на либийската армия от градовете насилствено завзети след избухването на военните действия
Междувременно посещението на италианския външен министър Франко Фратини в контролирания от бунтовниците град Бенгази стана повод за раздразнение в Триполи. Правителството на Кадафи го заклейми, като нарушение на международните закони и намеса във вътрешните работи на суверенна и независима държава-членка на ООН.