Германия дава пример в използване на ВЕИ

Изтичането на радиация в Япония доведе до ескалация на страховете от нова ядрена катастрофа с мащабите на Чернобил.

31.05.2011 | 12:21
Германия дава пример в използване на ВЕИ

Германия ще даде пример на останалия свят в използването на енергия от възобновяеми източници. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел, само ден след като нейният кабинет обяви плановете до 2022 г. да спре от експлоатация всичките си атомни електроцентрали.
Нещо повече, според германската Желязна лейди, страната не само няма да загуби, а може да извлече икономически облаги от подобен ход.
Позицията на дясноцентристкото управление по отношение на атомната енергетика претърпя истинска метаморфоза след аварията в японската АЕЦ „Фукушима”.  Миналият септември  Меркел взе решение да увеличи живота на атомните централи в страната със средно 12 години.
Изтичането на радиация в Япония, обаче, доведе до ескалация на страховете от нова ядрена катастрофа с мащабите на Чернобил. Анти-ядрени демонстрации заляха Германия, а Зелената партия започна да става все по популярна. Според някои политически анализатори, решението на Меркел за атомните цетнрали говори за възможна бъдеща коалиция в управлението на страната между християндемократи и зелени.
Плановете на кабинета Меркел предвиждат спрените в момента осем централи никога да не бъдат пускани отново в експлоатация. До 2020 г. ще бъдат изключени други шест. През 2022 г. последни ще затворят трите най-модерни централи.
Решението да  не използват атомна енергия от съображения за сигурност предприеха и други страни, като Швейцария.
Други обаче, като Франция, нямат никакво намерение да изоставят  ядрената енергетика. Според френският премиер  Франсоа Фийон атомната енергия е „изборът на бъдещето" за Франция
Страната е най-големият производител и доставчик на електроенергия в Европа. От ядрени централи е производството на близо 80 % от електричеството в страната, за разлика от Германия, където от АЕЦ се захранват едва 20 % от енергийните нужди.