До 180 % по-скъпи храни към 2030 г.

Рязкото поскъпване е неминуемо, ако световните лидери не предприемат мерки за реформиране на световната хранителна система.

31.05.2011 | 12:04
До 180 % по-скъпи храни към 2030 г.

Цените на основните храните ще скочат повече от два пъти през следващите 20 години, предупреждава благотворителната организация Oxfam.
До 2030 г. средната цена на основните земеделски продукти ще се увеличи с между 120 и 180 на сто, сочат изчисленията. Рязкото поскъпване е неминуемо, ако световните лидери не предприемат мерки за реформиране на световната хранителна система.
От организацията призовават и за инвестиции в глобален фонд за климата, защото половината от поскъпването ще е резултат от климатичните промени.
В доклада си Oxfam посочва четири горещи точки на хранителна несигурност, които вече се борят да осигурят продукти от първа необходимост за своите граждани. Това са Гватемала, Индия, Азербайджан и Източна Африка.
Световната банка също предупреди, че растящите цени на храните обричат милиони хора на крайна бедност. През април основните храни са били с 36% по-скъпи от миналата година, в резултат на проблемите в Близкия изток и Северна Африка.