Флоренция въвежда туристическа такса

В началото на годината туристическа такса въведе и Рим.

30.05.2011 | 13:38 Редактор: Доника Ризова
Флоренция въвежда туристическа такса

От 1 юли властите в италианският град Флоренция обмислят въвеждането на туристическа такса.
Най-вероятно тя ще бъде 1 евро за всяка от звездите на хотела. Децата под 10 години ще бъдат освободени от ставката. Тези, които ще бъдат обложени с такава обаче, ще я плащат само за първите пет нощувки. Според Европейската асоциация на туристическите агенции  престоят на четиричленно семейство в четиризвезден хотел за 4 дни ще се оскъпи с 64 евро.
Кметът  на Флоренция Матео Ренци се надява годишните приходи от новата такса да достигнат 18 милиона евро. Парите ще бъдат инвестирани в опазването и поддържането на града.От своя страна, туроператорите се надяват на облекчения, тъй като сега плащат големи суми за екскурзоводите съпровождащи групите.
В началото на годината туристическа такса въведе и Рим. Очакваните приходи там  са около 80 милиона евро. 5 % ще бъдат инвестирани в реклама.
Най-вероятно и Венеция ще последва примера на Рим и Флоренция и ще въведе туристическия налог в разгара на сезона. Кметът на Венеция Джорджо Орсони възнамерява да вложи  парите във възстановяване на архитектурните паметници.
Министърът на туризма на регион Лигурия Анджело Берланджиери изрази пред агенция Анса позицията, че инвестициите в развитието на туризма трябва да се поемат от всички италианци,а не само от местата за настаняване на туристи.