Криза в Черно море заради турски кораб

Риболовен кораб, плаващ под турски флаг навлезе в румънски териториални води, без да спре при сигнала на бреговата охрана.

28.05.2011 | 17:35
Криза в Черно море заради турски кораб

Румънската брегова охрана откри огън по турския риболовен кораб, като го принуди да навлезе в икономическата зона на България.
Турската брегова охрана е провела спасителна операция, поради опасения, че може да потъне, съобщава в-к Хюриет. Корабът е собственост на Ахмед Комоглу.
„Турският кораб не се подчини на сигналите на бреговата охрана, която след това се опита да го спре, откривайки огън”, съобщава Хюриет като цитира румънски дипломатически източник. - „Рибарите са в безопасност, само един е леко ранен. Всички са свалени на пристанище Констанца”.
Румънската брегова охрана официално е задържала турските рибари.
Според публикацията на в-к Хюриет инцидентът е станал рано в петък сутринта на 27 май 2011 г., когато корабът, волно или неволно, преминал в ексклузивната икономическа зона на Румъния с цел риболов. Румънската брегова охрана го забелязала и сигнализирала да спре, но капитанът се опитал да избяга.
Преследването продължило няколко часа и завършило в икономическата зона на България, където румънската брегова охрана спряла турската гемия. Българските власти дали разрешение за преследването.
Екипажът на риболовния кораб се свързал с турските власти и съобщил, че корабът им е обстрелван и може да потъне. След като съобщението стигнало до Анкара, Министерството на външните работи на Турция потърсило информация от румънските власти, които потвърдили инцидента и заявили, че няма жертви.
Турската брегова охрана, с катери и хеликоптери поела да спасява турската гемия, но се върнала на брега, след като била уведомена от румънските власти за състоянието на кораба.
Въпреки че международното морско право забранява на търговски кораби да ловят риба в икономическите зони на други страни, това се случва много често.