Ратко Младич е в състояние да бъде екстрадиран и съден

Адвокатът на Младич ще обжалва решението в понеделник, с мотива, че клиентът му е с влошено здраве.

27.05.2011 | 19:46
Ратко Младич е в състояние да бъде екстрадиран и съден

Сръбски съдия реши, че Ратко Младич е в състояние да бъде екстрадиран и съден по обвинения в геноцид и военни престъпления. Адвокатът на Младич ще обжалва решението в понеделник, с мотива, че клиентът му  е с влошено здраве. От правния екип са поискали генералът да бъде приет в болница.
Разпитът на бившия командир на босненската сръбска армия бе възобновен, след като в четвъртък беше прекратен именно заради здравословното му състояние. Според сръбски медии, едната ръка на Младич е парализирана, вероятно в резултат от сърдечен удар. Адвокатът му съобщи, че генералът осъзнава, че е арестуван, знае къде се намира и е казал, че не признава Хагския трибунал.
Екстрадирането на Младич в Трибунала за военни престъпления  може да отнеме около седмица. 
В същото време стана ясно, че обявената награда от 10 милиона евро за ареста на генерала няма да бъде дадена на никого и парите ще останат в бюджета на Сърбия. От сръбското правителство обясниха, че залавянето е станало "в хода на оперативната работа на правоохранителните органи", а не на основата на сведения, дадени от трето лице.
Докато международната общност приветстваше ареста на Ратко Младич, в Сърбия избухнаха бунтове в знак на протест срещу залавянето му. Около 500 демонстранти в Нови Сад  се опитаха да нападнат сградата на управляващата Демократическа партия в града.  В босненските сръбски градове Баня Лука и Пале също имаше протести.
Сред протестиращите се чуваха възгласи като“От тук е тръгнал Ратко Младич от тук и ще продължи. Много от нас ще последват стъпките му. Да живее Ратко Младич! Няма да се откажем от него!
В центъра на Белград също се събраха десетки демонстранти. След като изразиха подкрепата си към Младич, те бяха разпръснати от полицията.