Замеряха с яйца кандидат-президент в Перу

Стотици демонстранти участваха в митинг срещу Кейко Фухимори в столицата на Перу, Лима.

27.05.2011 | 11:45
Замеряха с яйца кандидат-президент в Перу

Фаворитът за президентския пост на Перу - Кейко Фухимори, бе замеряна с яйце на митинг в Кахамарка.
Кейко Фухимори, която е член на Конгреса и дъщеря на бившия президент Алберто Фухимори, води с 53% пред кандидата на левицата Оланта Хумала, с която се явяват на балотаж на 5 юни.Стотици демонстранти участваха в митинг срещу Кейко Фухимори в столицата на Перу, Лима.
Според правозащитната организация Human Rights администрацията на баща й е била корумпирана.
"Правозащитните и други граждански организации, младежки групи, синдикати и фермерски съюзи няма да позволят една несправедливост в Перу да остане ненаказана. Режимът на Фухимори бе свързан с организираната престъпност, с мафията”, каза Франциско Соберон, директор на организацията.
Марио Хуаман от Конфедерация на работниците в Перу заяви, че "с протеста ние отхвърляме кандидатурата на Кейко Фухимори, защото се борим за промяна.”
10-годишното управление на Алберто Фухимори до 2000 г. донесе сравнителна икономическа стабилност в Перу, като успя да постави под контрол левичарското движение на Сияйната пътека.
Протестите в Перу парализираха и търговията с Боливия заради блокирани пътища. 5000 души настояват да се отнеме концесията на канадска минна компания, защото мината край езерото Титикака щяла да отблъсне туристите.