Палестинците не харесаха речта на Нетаняху пред Конгреса

Палестинците не харесаха речта на Нетаняху пред Конгреса

25.05.2011 | 11:56
Палестинците не харесаха речта на Нетаняху пред Конгреса

Палестинските власти омаловажиха речта пред Конгреса на САЩ с коментари, че това няма да доведе до решаване на конфликта.
Израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви пред американските законодатели, че неговата страна е готова да направи “мъчителен компромис”, за да постигне мир. Той обаче отхвърли призива на американския президент Барак Обама за мирно споразумение, базирано на границите отпреди 1967г.
Говорителят на палестинския лидер Махмуд Абас заяви, че с черта си Нетаняху е създал “още пречки”. Думите на израелския премиер бяха окачествени като “ненужни”.
Главният преговарящ на палестинската власт, Саеб Ерекат, заяви, че речта доказва, че Израел не може да бъде партньор за мира в региона.
“Той казва, че Ерусалим остава неделим, че бежанците не могат да се върнат, че армията остава по границите, че селищата ще се разширят и иска Палестина да се демилитаризира”, заяви Ерекат.
В 46-минутната си реч на Капитолия израелският премиер Бенямин Нетаняху обобщи резултатите от 5-дневната си визита в САЩ, започнала със сблъсък в Белия дом с президента Барак Обама и завършила с овации от Конгреса.
В обръщението си към двете камари на парламента на САЩ, Нетатяху отхвърли предложението на Обама за връщане на границите отпреди 1967г. и замени на земи като условие за мирти преговори.
Палестинските лидери отвърнаха, че не са впечатлени от декларацията на Нетаняху, че е готов на компромис за решаване на конфликта.