Обама с план за подкрепа на демокрацията в Близкия Изток

Администрацията ще се опита да насърчи търговията и икономическото развитие на региона и да насърчи инвестициите в частния сектор.

19.05.2011 | 07:23
Обама с план за подкрепа на демокрацията в Близкия Изток

На 19 май президентът на САЩ ще разкрие детайлите на многомилионния план за икономическа помощ за арабските страни, съобщава АФП.
Планът включва отписване на дълговете, създаване на инвестиционни фондове, отпускането на кредити за развитие на инфраструктурата и откриване на нови работни места.
Според администрацията на САЩ подобна подкрепа ще бъде стимул за установяване на демокрация и в други страни от арабския свят, отбелязва АФП.
Подробности ще бъдат дадени в речта на президента Барак Обама за позицията на САЩ спрямо революциите и антиправителствените вълнения, обхванали страните от северна Африка и Близкия Изток в началото на 2011 г. Президентът ще говори в Държавния департамент.
Помощта за Египет и Тунис може да достигне 1 млрд. долара, съобщава Reuters. Вашингтон може да отпусне кредит или да даде гаранции чрез Overseas Private Investment Corp (OPIC) за финансиране на инфраструктурни проекти в Египет. Няколко милиарда допълнителна помощ може да се съберат и от банки за развитие.
Администрацията ще се опита да насърчи търговията и икономическото развитие на региона и да насърчи инвестициите в частния сектор.
„Египет има много добри шансове за излизане на пазара на частни капитали, което е важно за бъдещото развитие на страната и това, според нас, ще заинтригува египетските лидери”, е заявил за Reuters анонимен източник от Вашингтон.
САЩ би могъл да проведе насърчителните мерки чрез Египетско-американския и Тунизийско-американския фонд. Вашингтон би могъл да работи и със съюзниците си за преориентиране на Европейската банка за възстановяване и развитие към подкрепа за Близкия Изток и Северна Африка /EBRD/, по начина, прилаган в страните от Централна и Източна Европа.