Строс-Кан отново ще обжалва мярката си

Адвокатите ще се опитат да осигурят излизането му от ареста. Появи се нов свидетел от хотела.

19.05.2011 | 06:58
Строс-Кан отново ще обжалва мярката си

Очаква се в четвъртък защитата да се съгласи на тежката мярка директорът на МВФ да носи електронна гривна, съобщи CNN.
Полицията иззе парче от килима в хотелската стая, за да го изследва за генетичен материал, останал от обвиняемия, след като, според камериерката, я принудил на орален секс.
На 15 май Доминик Строс-Кан бе арестуван от полицията в Ню Йорк по обвинение в опит за изнасилване на камериерка от хотел Sofitel, 34-годишната емигрантка от Гана, Нафисату Диало. Полицаите изведоха директора на МВФ от самолета малко преди да излети за Париж.
Самата камериерка потвърди, че „въпреки страха си” смята да свидетелства в съда.
Френският вестник Figaro съобщава, че служител на хотела е бил в стаята на Строс-Кан в момента на влизане на камериерката. Вероятно вратата е била открехната. Вторият свидетел, мъж, вероятно влюбен в камериерката, оправял леглото. Колежката му попитала дали може да започне да почиства стаята. Мъжът отвърнал, че си е свършил работата и че стаята е празна, след това излязъл. Той не знаел, че Доминик Строс-Кан е в банята.
Новите детайли са много важни, заради липсата на камера в коридора.
Полицията започна да проверява данните от картите за достъп до стаята.
Строс-Кан се намира в нюйоркския затвор на Рикърс Айлънд от понеделник, когато съдията отказа пускането му под гаранция от 1 млн. долара. Той е поставен под специално наблюдение с цел предотвратяване на евентуално самоубийство. Намира се в единична килия с особен режим, разходка с индивидуална охрана и самостоятелно хранене.
62-годишният французин водеше в сондажите на общественото мнение в надпреварата за президентския пост на Никола Саркози.
Съдебни документи, публикувани в сряда, включват снимка на Строс-Кан, с подпухнали очи и разкопчана яка на ризата. Снимката предизвика нова вълна на възмущение във Франция, където повечето граждани смятат, че Строс-Кан е жертва на конспирация.
Арестът унищожи шансовете му за участие в кандидатпрезидентската надпревара и повдигна въпроса за следващия кандидат за поста на директор на МВФ, както и възможността Европа отново да го посочи.
Министърът на финансите на Швеция Андерс Борг смята френската си колежка Кристин Лагард за най-добрия европейски кандидат за евентуален наследник на Доминик Строс-Кан, начело на МВФ, съобщи самият той пред Reuters.
С уговорката да не се избързва, А. Борг подчерта, че Европа все още не е готова да се откаже от номинация за директора на МВФ, докато САЩ си запазват правото на направят номинацията за президентския пост на Световната банка. „Ако трябва да се започне дебат по въпроса, според мен има много добри европейски кандидати .., например френският министър на финансите Кристин Лагард”, заяви Борк като подчерта и качествата на ръководителите на Екофин и Г8.