Протестите в Испания ескалират

Протестът, обаче, засяга не само социалистическото правителство на Сапатеро, но и основната опозиционна Народна партия.

18.05.2011 | 13:21
Протестите в Испания ескалират

Пореден ден на протести в Испания. Още от ранните часове на деня, хиляди демонстранти се събраха на площада Пуерта дел сол в Мадрид.
Протестите започнаха още в неделя, когато се проведоха митинги в над 50 испански града. В испанската столица се стигна до сблъсъци, а полицията задържа 19 души.
Оттогава акциите на недоволните станаха ежедневни, а прочутият испански площад се превърна в сборно място на протестиращите. Още в 2 часа през нощта местно време на Пуерта дел сол вече се бяха събрали около 2000 души. Демонстрантите, най-вече безработни, студенти и пенсионери, настояват за социални и политически промени.
Вълната на недоволство сред обществото ескалира  броени дни преди местните избори, насрочени за 20 май. Протестът, обаче, засяга не само социалистическото правителство на Сапатеро, но и основната опозиционна Народна партия. Според демонстрантите тя не представлява алтернатива на сегашното управление.
Испания, която беше тежко засегната от световната икономическа криза, има едно от най-високите нива на безработица от всички страни в еврозоната. Без работа са повече от 5 милиона души.