Пазят Доминик Строс-Кан от самоубийство

Медицинският екип на затвора е препоръчал проверки на всеки 15 до 30 минути.

18.05.2011 | 13:08
Пазят Доминик Строс-Кан от самоубийство

Охраната на затвора в Ню Йорк, където е задържан Доминик Строс- Кан, взе необичайни предпазни мерки, за да предотврати самоубийство на Генералния директор на Международния валутен фонд. 62-годишният банкер и дипломат е под постоянно наблюдение, има на разположение цяло крило на затвора и медицински апарат, който следи дишането му през нощта.
 “Това означава, че той е следен 24 часа в денонощието с камера и от служители на затвора,” заяви Норман Сийбрук – служител в затвора. “В дневната, до която има достъп, може да види всичко, което се показва по телевизията. Не получава специално отношение, но е наблюдаван, заради заплаха от самоубийство”.
Медицинският екип на затвора е препоръчал проверки на всеки 15 до 30 минути. Задържаният трябва да бъде облечен в затворническа пижама и да носи обувки без връзки.
Строс-Кан, който е обвинен в сексуално посегателство и опит за изнасилване на камериерка, се смяташе за евентуален фаворит на президентските избори във Франция догодина. Някои от поддръжниците му заподозряха заговор срещу него. Джефри Шапиро, адвокатът на жертвата заяви, че това е напълно невъзможно. - “Тази млада жена е била изпратена в хотелската му стая, за да я почисти и не е имала идея кой всъщност е той.  Разбрала е часове след това, а може би дори на следващия ден”.
Шефът на МВФ може да получи от 5 до 25 години затвор. Очаква се отново да се яви пред съда в петък.
Управителният съвет на МВФ смята да се свърже със Строс-Кан, за да разбере дали възнамерява да остане на поста си. Натискът да напусне, за да не вреди на фонда, се засилва.