МВФ отложи заседанието на Административния съвет

Фондът изчаква решението на съда за съдбата на Доминик Строс-Кан.

16.05.2011 | 10:48
МВФ отложи заседанието на Административния съвет

Джон Липски, номер 2 в МВФ поема функциите на генерален директор по време на отсъствието на Строс-Кан.

По настояване на властите в САЩ директорът на МВФ пие да се подложи на медико-съдебна експертиза. Целта е да се установят следи от ДНК на камериерката, която го обвини в опит да изнасилване.

Адвокатите на Строс-Кан, Уилям Тейлър и Бенджамин Брафмън не пожелаха да говорят с пресата, само заявиха, че клиентът им се е съгласил на експертизата.

Полицията арестува директора на МВФ в ранните часове на събота по обвинения в опит за изнасилване след като камериерка от неговия хотел се оплака от 62-годишния финансист. Задържането стана 4ч. след инцидента. Строс-Кан бе арестуван на летище JFK малко преди да се качи на самолета на Air France за Париж.

Директорът на МВФ трябваше да се срещне в неделя с германския канцлер Ангела Меркел по проблемите на дълговата криза в еврозоната. Вместо него на срещата в понеделник ще се яви Немат Шафик, зам.-управляващ директор, който отговаря за работата на МВФ в няколко страни от ЕС.

Обвинението срещу Строс-Кан бе повдигнато от 32-годишна афроамериканка от Бронкс, майка на 10-годишно момиченце. Жената работела в Sofitel от 3г. и към работата й досега не е имало забележки.

Ако бъде намерен за виновен за престъпленията, за които е обвинен, Строс-Кан може да получи до 20г. затвор.

До началото на процеса съдът може да реши да го остави в ареста или да го пусне под гаранция. Адвокати от Вашингтон, цитирани от в-к Figaro смятат, че ще бъде избран втория вариант. Ще му бъде наложена забрана да напуска САЩ, предполагат те.

Обичайната процедура изисква да бъде насрочено заседание на Голямото жури, съставено от 16 до 23  съдебни  заседатели, които ще изклушат прокурора и защитата и ще решат какво ще бъде обвинението.

Въпреки че полицията в Ню Йорк настоява, че Доминик Строс-Кан няма никакъв имунитет, Ке Д‘Орсе свика в неделя експертите си, които да установят дали Строс-Кан не може да се ползва със защитата, запазена за дипломатите на Франция.

Съгласно споразумението между МВФ и САЩ, имунитетът не засяга “действия, извършени от лице, обвинено във връзка с изпълнение на служебните си задължения”, е цитира в-к Figaro неназован източник от Париж.

Съгласно друга конвенция от 1947г. за специализираните организации на ООН, всички директори и генерални секретари разполагат  с дипломатическия имунитет, запазен за пратениците на своите страни.

“Определено този имунитет не важи за Строс-Кан, който има виза G4, а не G1”, заявил анонимният източник на Figaro.

Обвинението срещу Доминик Строс-Кан променя сериозно условията, при  които ще се води кампанията за президентските избори във Франция през 2012г.

Директорът на МВФ, който досега не е обявявал официално кандидатурата си, е смятан за фаворит в сондажите от няколко месеца. Той е сочен за победител в първичните избори на социалистите и дори за евентуалния нов обитател на Елисейския дворец.

Ако Строс-Кан не успее да участва в първичните избори на Социалистическата партия, процесът на вътрешен избор се преобръща изцяло. За Europe 1 Жак Атали обясни, че при сегашните обстоятелства “Доминик Строс-Кан няма да бъде кандидат на първичните избори”, освен ако не излезе много бързо от аферата, която според него “е манипулация”.