Десните в Португалия с разширена приватизационна програма

Десницата иска да продаде групата Aguas de Portugal, здравния филиал на Caixa Geral de Depositos, част от обществения телевизионен оператор и информационната агенция Lusa.

09.05.2011 | 08:55
Десните в Португалия с разширена приватизационна програма

Десните в Португалия смятат да отидат по-далеч от изискванията на МВФ и ЕС за отпускането на заема от 78 млрд. евро.
Планът за помощ, който трябва да бъде одобрен от европейските министри на финансите в средата на май, предвижда отпускането на средствата да стане срещу ангажимента на Португалия за структурни реформи и ограничаване на разходите с цел намаляване на дефицита от 9,1% от БВП за 2010 г. до 3% през 2013г.
“Управляващите социалдемократи ще уважат изцяло целите на споразумението, подписано с Тройката (ЕК, МВФ и ЕЦБ)”, потвърди Педро Пасос Коелю, лидер на дясноцентристките социалдемократи, при представянето на предизборната програма пред Националния съвет.
Социалдемократите предвиждат още и разширяване на приватизационната програма, предвидена в споразумението с Тройката и включиха в нея и групата Aguas de Portugal, здравния филиал на Caixa Geral de Depositos, част от обществения телевизионен оператор и информационната агенция Lusa.
За да засили конкурентноспособността на икономиката и насърчи заетостта, партията на социалдемократите обещава намаляване на разходите за труд и реформа на Кодекса на труда за въвеждане на повече гъвкавост.
Няколко седмици преди предсрочните парламентарни избори, предизвикани от оставката на министър-председателя Жозе Сократеш заради отхвърлената му програма за съкращаване на разходите, социалдемократи и социалисти оглавяват социологическите сондажи. Никоя партия обаче засега няма шанс за абсолютно мнозинство.
В неделя, 8 май, Педро Пасос Коелю изключи евентуална коалиция със социалистическата партия. Той заяви, че е готов да работи с други партии от ляво и от дясно, но че няма намерение да прави коалиция със социалистите.