ООН не успя да осъди Сирия

Проекторезолюцията бе отхвърлена от няколко страни от 15-членния състав на съвета, като Русия настоя, че събитията в страната не са заплаха за глобалния мир.

28.04.2011 | 10:28
ООН не успя да осъди Сирия

Съветът за сигурност на ООН не прие проекторезолюцията, предложена от Франция, Великобритания, Германия и Португалия, за осъждане на насилието в Сирия.
Текстът бе отхвърлен от няколко страни от 15-членния състав на съвета, като Русия настоя, че събитията в страната не са заплаха за глобалния мир.
„Протестите започнаха с искане за повече свобода, за политически и икономически реформи,” заяви заместник-генералният секретар по политическите въпроси на ООН Лин Паско. - “С времето все повече се настоява за смяна на режима, отзвук от някои лозунги, които чухме в други страни от региона,” отбеляза още Паско.
Посланикът на Германия в ООН Петер Витиг категорично осъди насилието срещу мирни граждани. „Демонстрантите нямат танкове”, подчерта Витиг. - “Те не правят произволни арести. Не пречат на журналистите да отразяват събитията. Продължаващото насилие срещу мирни демонстранти е напълно неприемливо и незабавно трябва да спре. То обезсмисля всички обещания за реформи.”
По време на консултациите в сряда следобед ЕС срещна несъгласието и на Индия, и на Китай, които призоваха за мирно решение на кризата, но без да бъде осъждана.
Американският посланик в ООН Сюзън Райс отново подчерта, че Иран подкрепя размириците в Сирия.
„Външната намеса във вътрешните работи на Сирия може да създаде реална заплаха за сигурността,” заяви Райс и подчерта, че това включва и опити да се прокарат готови решения или да се взема страна. - “Става все по-ясно, че някои демонстранти в Сирия и други страни открито изразяват надежда, че влошаването на ситуацията може да предизвика намеса на международната общност,” коментира още посланикът на САЩ в ООН. - “Подобно поведение ще създаде омагьосан кръг, насилие и гражданска война.”
Посланикът на Сирия в ООН Башар Джафари коментира на свой ред, че “някои изказвания срещу Сирия може да се оценят като екстремизъм и тероризъм” и “цената за това ще платят невинните хора в Сирия и по света.”
Съветът по човешки права на ООН се събира в петък на извънредно заседание, на което ще обсъди проекторезолюция с призив към президента Башар ал-Асад да не заглушава тези, които оспорват властта му.