САЩ отпускат $25 млн. на бунтовниците в Либия

Предполага се, че на бунтовниците ще бъдат предадени автомобили, бензовози, линейки, медицинско оборудване и др.

27.04.2011 | 10:21
САЩ отпускат $25 млн. на бунтовниците в Либия

Американският президент Барак Обама разпореди във вторник да се отпусне помощ на Националния преходен съвет на Либия. Според АФП не става дума за военна помощ.
Предполага се, че на бунтовниците ще бъдат предадени автомобили, бензовози, линейки, медицинско оборудване, защитни костюми и бинокли. Ал Джазира съобщава, като се позовава на Reuters, че със средствата ще се купи и храна.
В Триполи се очаква да пристигне екип от ООН, който ще разследва обвиненията в нарушаване на човешките права в страната от началото на революцията. Правителството на Кадафи обеща да сътрудничи.
Правозащитни организации съобщават за над 1000 загинали в боевете в обсадения Мисрата. Ранените се превозват до Бенгази с кораби и се връщат обратно с храна, съобщава BBC.
Военният конфликт в Либия, който продължава вече 9 седмици, силно затруднява доставките на суров петрол с ниско съдържание на сяра и предизвиква повишение на цените на суровината от Северно море и Нигерия. Най-силно са засегнати средиземноморските рафинерии като Hellenic Petroleum, които не могат лесно да преминат на петрола с по-високо съдържание на сяра, съобщава Bloomberg.