Фермери протестират пред седалището на ТЕРСО

Операторът на централата смята да намали с 50% годишните заплати на директорите и 20% заплатите на служителите.

26.04.2011 | 12:17
Фермери протестират пред седалището на ТЕРСО

Японски фермери, които не могат да се грижат за животните си, нито да продават на пазара заради ограниченията след ядрената авария във Фукушима протестираха пред седалището на оператора на централата ТЕРСО.
Един фермерски кооператив в префектура Ибараки смята да поиска 22 млн. долара обезщетение от компанията заради снимки, които са нанесли вреди на селскостопанската продукция на неговите членове.
Операторът на централата смята да намали наполовина годишните заплати на директорите на компанията, за да плати компенсациите на пострадалите от бедствието. Синдикатите са приели 20% съкращение на заплатите на служителите.
Изплащането на компенсации ще започне в четвъртък, съобщи компанията. Първите обезщетения са обявени като „временна компенсация” – за жителите на районите, които бяха евакуирани. Решението да се плати на пострадалото население бе взето под натиска на правителството на Наото Кан.
Радиация бе открита в млякото, водата и зелените растения в 20-километровата зона около централата. ТЕРСО обеща в срок от 6 до 9 месеца да стабилизира четирите реактора и да ги изключи.