САЩ се оплакват от протекционизма в Китай

Американската камара в Китай настоява, че една четвърт от членовете й са се оплакали от ограничителния режим на Пекин.

26.04.2011 | 12:16
САЩ се оплакват от протекционизма в Китай

Пекин нарушава правилата на свободната търговия в областта на технологиите. Това отново съобщиха от Американската търговска камара в Китай. Бизнес група от САЩ твърди, че от 2008 г. насам Пекин е засилил протекционизма в ущърб на интересите на американски компании.
Грегъри Гилигън от Търговска палата на САЩ в Китай подчерта, че ограниченията върху участието на чуждестранни фирми в някои индустрии продължават. „Има преки и индиректни рестрикции върху пазарния достъп и нашите членове са разтревожени,” отбеляза Гилигън. - “Става дума за иновации, свързани с обществени поръчки.”
Докладът на Американската търговска камара в Китай излезе в навечерието на поредица от промоционални прояви в китайската столица. Търговската организация обаче твърди, че компании, които са се опитвали да лансират традиционното американско родео на китайския пазар са срещнали трудности.
По думите на Кристиян Мърк от Търговска палата на САЩ в Китай “не може просто да се търси решение от Световната търговска организация.” Той подчерта, че “трябва да се преговаря и то в духа на приноса на Китай към развитието на устойчиви иновации в икономиката на страната.”
Проблемът с достъпа до пазара на втората световна сила е особено чувствителна тема в момент, когато други правителства полагат всички усилия за създаване на нови работни места след кризата.
Американската камара в Китай настоява, че една четвърт от членовете й са се оплакали от ограничителния режим на Пекин.
Китай разтревожи чуждите представителства с натиск за оттегляне от технологичните сектори – от високоскоростни влакове и възобновяема енергия до мобилни телефони.