Евроскептици спечелиха изборите във Финландия

Националната коалиционна партия ще управлява съвместно с партията на Истинските финландци и социалдемократите.

18.04.2011 | 10:09
Евроскептици спечелиха изборите във Финландия

"Националната коалиционна партия" спечели изборите във Финландия. Ръководената от бившия финансов министър - Юрки Катайнен, партия спечели 20,4% от гласовете на упражнилите правото си на глас финландци, осигурявайки си 44 места от общо 200 във финландския парламент.
Опозиционната "Финландска социалдемократическа партия" успя да вземе 19,1 на сто от гласовете на гласоподавателите и ще разполага с 42 депутата в следващия парламент на страната.
Изненадата при вота поднесе националистическата партия "Истински финландци", която си осигури 39 места в парламента. Нейният лидер Тимо Соини спечели 19% от гласовете с укорите към данъкоплатците затова, че са спасили Гърция и Ирландия.
Очаква се проевропейската Национална коалиционна партия на финансовия министър Юрки Катайнен да формира правителство заедно с партията на "Истинските финландци".
„Вие и всички други трябва да уважавате избора на финландския народ,” заяви лидерът на Партията на истинските финландци Тимо Соини. - “Нашата партия не е дясна. Ние седим в парламента между социалдемократите и десноцентристите и така е от десетилетия. Не се тревожете за това. Вие обаче видяхте какво стана във Финландия и хората си казаха думата. Това е голяма победа, която ще се анализира честно. Във Финландия настъпва нова ера,” подчерта още Соини.
Поддръжниците на партията вдигнаха тост със салмиаки, традиционната финландска напитка с водка. Изборите се проведоха 11 дни след като Ирландия стана третата страна от Еврозоната, поискала финансова помощ. Ако Финландия оттегли подкрепата си за заема, ще нанесе удар по принципа на солидарност в Европа.
Кампанията на партията на Истинските финландци в защита на данъкоплатците от правила, писани в Брюксел й донесе подкрепа в страната, която излезе от рецесията без да увеличава разходите.
„Имигрантите, които идват да работят при нас с честен бизнес са добре дошли,” отбеляза Юси Халла-Ахо от партията на Истинските финландци и допълни, че исканията на партията са в посока на ограничаване на “имиграцията, която е вредна за националните ни интереси - икономическите интереси и социалните.”
Новият парламент в Хелзинки се събира на първото си заседание след Великден и ще избере министър-председателя. Традиционно това е лидерът на най-голямата партия, в този случай, председателят на Националната коалиция, финансовият министър Юрки Катайнен.