Гърция с нови мерки за съкращаване на разходите

Чрез реформите Гърция ще се опита да спести 23 млрд. евро и да намали дефицита на около 1% от БВП през 2015 г., спрямо 10% през 2010 г.

15.04.2011 | 10:17
Гърция с нови мерки за съкращаване на разходите

Правителството в Атина ще обяви нови съкращения в социалните разходи. Чрез реформите Гърция ще се опита да спести 23 млрд. евро и да намали дефицита на около 1% от БВП през 2015 г., спрямо 10% през 2010 г.
Кабинетът трябва да обяви подробности и по приватизационния план, който да донесе 50 млрд. евро до 2015 г.
Този месец Атина получи помощ от 110 млрд. долара от МВФ и ЕС срещу ангажимент да въведе програма на драстични ограничения на разходите.
Говорителят на правителството Георгиос Петалотис, заяви пред Reuters, че „мерките са послание към пазарите. “Гърция е страна, на която може да се има доверие, планът и перспективите гарантират тези цели,” подчерта Петалотис.
В Ню Йорк Атанасиос Орфанидес, член на Управителния съвет на Европейската централна банка, заяви, че подобно преструктуриране не е „невъзможно”, като добави, че предимствата за Гърция няма да са големи, съобщи АФП.
Изказването бе в отговор на изявлението на директора на МВФ Доминик Строс-Кан, който в четвъртък обяви, че „Гърция може да се справи и без преструктуриране”.