Бомбата в Минск е била самоделна

Белaрус повика на помощ руски специалисти по борба с тероризма.

12.04.2011 | 11:11
Бомбата в Минск е била самоделна

Бомбата, която избухна в метрото в белоруската столица е била самоделна и задействана с дистанционно радиоуправление. Взривът на станция Октябърска стана в понеделник вечерта, в час пик. По последни данни са загинали 12 души, а над 150 са ранени.
Говорителят на полицията в Минск майор Ластовски заяви, че служителите на вътрешното министерство са поставени в повишена готовност. Той подчерта, че събитието е извънредно и помоли гражданите да не изпадат в паника.
Властите в Минск помолиха още гражданите да не пътуват с голям багаж и да предоставят при възможност фото и видеоматериали, които могат да помогнат при разследването.
Според разпространената информация бомбата е била поставена в спортен сак, оставен под пейка на перона. По-рано се съобщаваше, че мощността й е 5 кг тротилов еквивалент.
Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че се е обърнал към руския президент за помощ. "За съжаление те имат голям опит в подобни ситуации,” подчерта Лукашенко. – „Потърсете колегите от ФБС, КГБ, Прокуратурата и им кажете от какво имате нужда. Специалистите от Русия трябва да направят оценка на ситуацията. Те са готови да дойдат още във вторник," отбеляза президентът на Беларус.
Лукашенко заяви, че взривът е бил опит за дестабилизиране на страната.
Атакуваната станцията Октябърска е на 100 м от президентството и е една от най-оживените в Минск.
Лукашенко, който управлява Беларус от 1994 г. обяви победа на президентските избори през декември, но международните наблюдатели осъдиха процедурата. На организирания от опозицията протестен митинг  след изборите полицията арестува над 600 души. В отговор ЕС и Съединените щати наложиха забрана за пътуване на Лукашенко и неговите близки сътрудници.