Ядрената криза в Япония се задълбочава

Япония повиши оценката за инцидента в централата Фукушима-Даичи до най-високата, седма степен по международната скала.

12.04.2011 | 11:10
Ядрената криза в Япония се задълбочава

Операторът на Фукушима-Даичи, ТЕРСО съобщи, че е проверил комплекса след втория силен трус от 7 степен в понеделник и съобщи, че няма поражения. Говорителят на ТЕРСО Юничи Мацумото заяви, че компанията искрено се извинява, че „нивото на радиоактивните частици, излъчени в околната среда е високо, също като в Чернобил, дори по-високо."
Япония повиши оценката за инцидента в централата Фукушима-Даичи до най-високата, седма степен по международната скала. Досега седмо ниво е било прилагано само за аварията в украинската централа Чернобил през 1986 г.
От Агенцията по ядрена безопасност на Япония отбелязаха, че оценката е повишена на база събраната информация след 18 март. „Но обемът радиоактивни частици, излъчени в околната среда е една десета от този на Чернобил, който има същата оценка,” коментира говорителят на Японската агенция за ядрена безопасност Хидехико Нишияма.
Представител на оператора на централата съобщи, че изтичането на радиация не е прекратено и може да надхвърли това от Чернобил.
Същевременно се уточнява, че сериозността на инцидента се отнася за глобалната картина, а не за актуалното състояние.
Във вторник бе регистриран нов трус от 6,4 по Рихтер с епицентър източно от Токио на дълбочина от 13 км в Тихия океан.